sâmbătă, 13 mai 2017

retete iftar

Meniu Iftar: revista annissa 1) Tabouleh (Salata de patrunjel) 2) Platou cu fructe proaspete 3) Fructe confiate ( Caise confiate si Coaja de citrice confiata ) 4) Ciorba de legume 5) Ciorba de linte - Aroma si sanatate! 6) Ciorba de linte cu smântâna vegetala 7) Supa de linte 8)Supa de morcov 9)Supa de morcovi 10) Ciorba de praz acrita cu zeama de lamaie 11) Tzatziki 12) Mancare de morcovi 13) Mancare din cartofi si mazare 14) salata arabeasca 15) Salata Fattoush 16) Supa de dovlecei 17)Supa de orez cu lamâie (à la grec) ? 1) Salata de patrunjel - Tabouleh 3 cepe uscate, medii 3 fire de ceapa verde 6-7 legaturi de patrunjel mare 1 legatura de menta proaspata 1/2 de linguri?a de ardei iute, proaspat (jalapeno) 3/4 suc de lamâie stoarsa, proaspata 1 pahar de ulei masline 1 lingura de sare Frunze de salata verde, rucola, spanac verde, proaspat, pentru decor Mod de preparare: Toate legumele se dau în 2-3 ape reci, pentru a îndeparta impuritatile, apoi se lasa la scurs. Separat, într-un castronel, se adauga grâul marun?it (Bulgur), se da în 2-3 ape reci, se scurge ?i se lasa la înmuiat. Important e ca patrunjelul sa fie bine scurs de apa, apoi se cura?a fiecare tulpina de frunze (de preferin?a se pot lasa 2-3 codi?e verzi) ?i apoi se toaca foarte marunt. Când este gata, se adauga în bolul în care se va prepara salata. Se iau, apoi, frunzuli?ele de menta, care se marun?esc ?i, eventual, pute?i lasa 2-3 frunze întregi, pentru decor. Ceapa uscata, cât ?i cea verde, se taie foarte marunt, adaugându-se peste patrunjel ?i menta, apoi se taie ro?iile, având grija sa îndepartam semin?ele ?i sucul lasat de acestea. Ardeiul iute se taie pe lung, se cura?a de semin?e ?i se marun?e?te foarte foarte bine. Dupa ce am terminat de tocat legumele ?i verdea?a, se adauga uleiul, zeama de lamâie, fara sâmburi, sarea, piperul ?i grâul marun?it. Se amesteca bine, pentru a se omogeniza toate ingredientele. Daca nu servi?i salata imediat, e bine sa lasa?i tocatura la rece, fara, însa, sa adauga?i condimentele. 2) Caise confiate Ce ingrediente se folosesc? 1 kg caise 600 g zahar 500 ml apa Cum se prepara? Se spala caisele, se curata de samburi si se intind cu fata in jos pe prosop curat, sa se usuce. Se leaga un sirop din 500 g zahar si 500 ml apa ca pentru dulceata, se asaza c aisele in sirop, se fierb 15 minute la foc mic. Se lasa sa se racoreasca, apoi se scot caisele. Se tin in strecuratoare. Se ingroasa siropul pe foc, se pun iar caisele sa fiarba (a doua fierbere are loc la 10 ore distanta) doar 5 minute. Se lasa sa se raceasca in sirop, se scot, se scurg, se asaza pe tava neagra a aragazului una langa alta, se usuca la foc mic, cu usa cuptorului deschisa. Se trec prin zahar tos, se asaza in camara pe hartie curata pentru 2 zile, se strang in cutii si se pastreaza la loc rece si aerisit intre straturile de caise se pun servetele de hartie. 3) Coaja de citrice confiata Ca sa le pastram mai u?or, cojile de portocala ori lamâie, le confiem. A?a, le putem folosi la prajituri, pentru diverse decoruri sau le ron?aim pur ?i simplu... Pentru aceasta avem nevoie de portocala, lamâie - eu am folosit ?i lamâia verde (lime) pentru ca mi s-a parut interesant contrastul culorilor dar ?i aroma pe care o are acest soi de lamâie. Spalam foarte bine coaja cu un burete de vase nou. Taiem coaja împreuna cu partea alba... .. apoi taiem fâ?ii groase de 2-3 mm.. ... oparim fâ?iile de coaja cu apa clocotita. Clatim cu apa rece ?i mai repetam opera?iunea de 2-3 ori. Aceasta faza este necesara pentru îndepartarea gustului amar (specific cojii de citrice). Masuram cojile cu o cana. Câte cani de coji avem, tot atâta apa folosim ?i tot atâta zahar. Fierbem un sirop simplu din apa ?i zahar. Când clocote?te, adaugam cojile de citrice ?i le lasam sa fiarba la foc mic aprox. 30 de minute. Stingem focul, acoperim vasul ?i îl punem la rece pâna a 2-a zi, când mai adaugam o cana de zahar ?i fierbem la foc mic, pâna cojile devin sticloase. Scurgem cojile de sirop, le amestecam cu zahar tos ?i le întindem pe o hârtie de copt ca sa se usuce. Amestecam din când în când. În câteva ore (eu le-am ?inut pâna a 2-a zi), se vor întari. Le putem folosi la decoratul fursecurilor, al înghe?atei, sau le putem adauga (marunt tocate) în checuri... Le pastram într-un borcan de sticla, închis ermetic, în frigider. O reteta simple pentru "dulcele" de suhur luat impreuna cu ceaiul. 4) Ciorba de legume ingrediente: 2 morcovi 1 pastarnac 1 patrunjel radacina 2 cepe o mana de fasole verde 4-5 cartofi 1 dovlecel 1 ardei gras 2 maini de varza proaspata tocata zeama de lamaie 1 legatura de leustean proaspat sare 2 linguri unt Optional: smantana Mod de preparare: Legumele se curata si se taie dupa cum urmeaza: morcovii se taie rondele, ceapa se toaca, pastarnacul si patrunjelul se taie cubulete mici, cartofii si dovlecelul se taie cuburi, ardeiul gras se taie bucatele, fasolea verde se rupe bucati. Rosiile se oparesc 1 minut in apa clocotita, apoi se curata de pielita si se dau pe razatoare. Fasolea verde si varza se fierb in cate putina apa separat. Intr-o cratita se pune untul, si se adauga ceapa, morcovul, patrunjelul si pastarnacul. Se da focul mic si se calesc usor. Cand s-au inmuiat se adauga cartofii si apa. Se lasa sa fiarba, iar cand dau in clocot se adauga ardeiul, varza, dovlecelul si fasolea verde. Cand s-au inmuiat cartofii, se pun rosiile rase si se mai lasa la fiert 2 minute. Se sareaza dupa gust si se acreste cu zeama de lamaie. Dupa ce se ia de pe foc, se adauga in ciorba leusteanul tocat si se lasa cateva minute acoperita inainte de a fi servita. Se serveste calda, eventual cu o lingura de smantana la fiecare portie. 5) Ciorba de linte - Aroma si sanatate! ngrediente pentru ciorba linte: 300 gr linte 1 ceapa 2 morcovi 3 cartofi ½ radacina de patrunjel 4 linguri ulei de masline 2 catei de usturoi cimbru o legatura de patrunjel sare Cum prepari o ciorba de linte? Pasul 1: Daca stii ca urmeaza sa prepari ciorba de linte e bine sa pui lintea cu o seara inainte intr-un castron cu apa rece. A doua zi o pui la scurs! Pasul 2: Ceapa o tai marunt, morcovii si patrunjelul le dai prin razatoare iar cartofii ii tai cuburi. Intr-o oala pui ulei la incins si calesti ceapa, morcovul si radacina de patrunjel. Pui 3 l de apa si lintea. Le lasi la fiert cam 30 de minute dupa care adaugi cartofii. Pasul 3: Lasi ciorba la foc mediu pana cand cartofii sunt fierti. Acum adaugi usturoiul taiat felii si bulionul. Mai lasi cam 10 minute pe foc si dupa condimentezi: cimbru, sare si piper, dupa gust. La sfarsit adaugi patrunjel proaspat! Nu e greu deloc sa gatesti ciorba de linte. Gandeste-te ca e foarte sanatoasa si plina de gust. Mai mult, ciorba de linte poate fi o alegere ideala si pentru cei care sunt vegetarieni sau tin post! 6) Ciorba de linte cu smântâna Timp de preparare: 40 min Gata in: 40 min Timp de fierbere: 30 minute Ingrediente 300 g linte 2 cepe 2 ardei 2-3 morcovi 2 cartofi 1 legatura leustean 300 ml smântâna vegetala 350 ml bors sare 2-3 lingurite ulei de floarea-soarelui Cu o furculita am amestecat ouale cu branza mai mult 1. Se alege lintea, se spala în 2-3 jeturi de apa rece si apoi se lasa într-un vas cu apa timp de câteva ore ca sa se înmoaie. Se scoate apoi din apa si se pune sa fiarba, separat. 2. Dupa ce a fiert lintea, se scoate si se pune într-o sita, la scurs. Separat, se curata ceapa, ardeii, morcovii si cartofii, se spala si se taie marunt, în functie de preferinte. Se pun într-o oala de 2 l si se lasa sa farba, la foc mijlociu. În timpul fierberii, se adauga sare, piper praf si boabe si se lasa sa clocoteasca. 3. Dupa ce au fiert legumele, se adauga lintea fiarta, borsul si sucul de rosii. Se mai lasa sa dea în 2-3 clocote, apoi se opreste focul. Ciorba de linte se serveste cu leustean si cu smântâna. 7) Supa de linte Ingrediente 3 cesti mai mari cu linte - pe punga mea scria linte verde 1,5 l apa o ceapa mare intreaga o ceapa tocata + cateva linguri ulei de masline un morcov o felie dintr-o telina mare sau una mai mica o lingurita cu varf de turmeric o lingurita de chimen macinat 3 foi de dafin 2 catei de usturoi un praf de scortisoara, cat sa nu ziceti ca n-ati pus sare, piper lamaie pentru servire Portii: 4Portii: 4 Timp de preparare Timp de preparare: sub 60 minute Mod de preparare 1. Lintea se alege si se spala in mai multe ape. Daca aveti timp, o lasati sa se inmoaie vreo jumatate de ora inainte de fierbere. 2. O puneti la fiert cu apa, sare, 3 foi de dafin, ceapa intreaga, morcovul si telina. 4. Intr-o tigaie incingeti ulei si adaugati ceapa taiata marunt, condimentati cu turmeric si jumatate din chimen si nu lasati sa se arda. 5. Adaugati ceapa prajita peste linte si lasati sa fiarba bine. 6. Dupa ce lintea a fiert, scoateti legumele intregi din oala. Daca vi se pare ca nu a mai ramas zeama suficienta, mai adaugati apa si mai lasati sa fiarba un pic. 7. Acum puteti sa ii adaugati usturoiul pisat si scortisoara, sa o serviti asa sau puteti sa o pasati. 8. Este delicioasa cu lamaie si paine prajita. Noi deja am terminat-o, noroc ca am apucat sa fac o poza. 8) Supa de morcov Ingrediente pentru supa de morcov: 8 morcovi mari, 3 cartofi medii, 2 cepe, 1 l apa, 1 lingurita ghimbir, 1 capatana usturoi, ulei masline, sare, piper, 1 pastarnac, 1 legatura leustean. Mod de preparare: Curatam morcovii, cartofii si pastarnacul si le dam prin razatoarea mare. Taiem ceapa si usturoiul marunt si le punem la fiert impreuna cu cartofii si morcovii. Dupa zece minute adaugam condimentele si uleiul de masline. Le pasam cu un mixer pana obtinem o supa crema. Pentru servit adaugam fruze de leustean. Timp de preparare: 30 min. 9) Supa de morcovi Ingrediente: - 4 linguri de unt - 2 cepe medii, feliate - 6 catei de usturoi, tocati - 1.5 kg de morcovi, decojiti si feliati subtire - o frunza de dafin - o treime de cana de orez cu bob lung - 2-3 lingurite de sare grunjoasa - o cana si un sfert de smantana - o cana de marar proaspat, tocat - o cana de tarhon proaspat, tocat Preparare: 1. Topeste untul intr-un vas adanc la foc mediu, apoi adauga ceapa. Gateste pana cand ceapa devine transparenta - 5-7 minute. Adauga usturoiul, morcovii, frunza de dafin, orezul, 2 lingurite de sare. 2. Creste flacara si da in clocot amestecul, redu apoi la foc mic si gateste, neacoperit, pana cand morcovii devin moi, cam 20 de minute. Ia de pe foc si lasa sa se raceasca timp de 10 minute. 3. Ia frunza de dafin si transforma supa intr-un piure cu ajutorul unui blender. Pune din nou supa in vas, la foc mic. Adauga un sfert de cana de smantana si 2 cani de apa (daca supa pare prea groasa, mai adauga apa) si gateste pana cand s-a incalzit. Asezoneaza suplimentar dupa gust. Serveste supa de morcovi fierbine, cu smantana deasupra, marar si tarhon din belsug. Aceasta imbinare delicata de arome transforma aceasta supa intr-un deliciu ideal pentru orice moment al zilei! 10) Ciorba de praz acrita cu zeama de lamaie Ingrediente 1 bucata praz 2- 3 fire ceapa verde 4 catei usturoi 1 morcov mic frunze patrunjel verde 1 lingurita ghimbir pudra 1 lingura amidon(optional) 200 ml smantana 50 g cascaval ras zeama de la o lamaie ulei sare Portii: 8Portii: 8 Timp de preparare Timp de preparare: sub 60 minute Mod de preparare Curatam prazul, il spalam , il scurgem de apa apoi il taiem rondele pe care le taiem apoi in doua.Curatam si ceapa verde si usturoiul si le taiem marunt. Morcovul curatat il dam pe razatoarea cu gauri mici. In doua linguri de ulei calim putin morcovul pina dezvolta o culoare portocalie, adaugam ceapa vrede si calim 1-2 minute si adaugam usturoiul si prazul. Completam cu apa necesara si asezonam. Lasam sa fiarba bine legumele care vor fi gata in cam 15 minute. Smantana o amestecam cu zeama de lamaie , amidon si un polonic de ciorba fierbinte. Sringem focul sub ciorba si adaugam amestecul de smantana. La servit radeam deasupra cascaval si presaram patrunjel verde deasupra. 12) Tzatziki Acest sos traditional grecesc din iaurt, castravete si usturoi poate fi folosit ca si aperitiv sau ca sos pentru diverse feluri de mancare. Cheia pentru un tzatziki bun este textura cremoasa care-i permite sa fie consumat simplu, intins pe paine sau ca condiment. Ingrediente: 2 cesti de iaurt vegetal 4-10 catei de usturoi, tocat marunt ½ ceasca castravete ras sau tocat 1 lingura ulei masline 2 lingurite suc de lamaie Preparare: Preparati toate ingredientele din timp. Amestecati uleiul de masline cu sucul de lamaie intr-un castron de dimensiuni medi. Amestecati incet iaurtul, asigurandu-va ca se amesteca complet cu uleiul. Adaugati usturoiul, dupa gust si apoi castravetele. Amestecati pana cand devine omogen. Garnisiti cu verdeata si serviti racit bine. Sfat: Puteti adauga marar sau menta. Verdeata trebuie sa fie foarte fin tocata si nu mai mult de 1-2 linguri. Gustul este minunat! Pastrare: Tzatziki poate fi pastrat in frigider cateva zile. Daca apare lichid in exces doar scurgeti-l. 13) Mancare de morcovi Timp de preparare (mancare cu legume): 45 minute (complexitate medie) Ingrediente: (Pentru reteta Mancare de morcovi) 500g morcovi 2 cepe 4 linguri ulei 1 foaie dafin sare marar Mod de preparare : mancare de morcovi 1. Se curata morcovii, se taie felii si se pun sa fiarba, vreo 10 minute, cu apa rece dupa care se taie in rondele de 1 cm( zeama in care au fiert o pastram). 2. Se taie cepele marunt si se pun intr-o cratita la inabusit cu apa si 3-4 linguri de ulei. 3. Dupa ce ceapa s-a inmuiat adaugam morcovii rondele, 300 ml zeama de morcovi, 1 foaie de dafin, 4. Lasam la fiert, la foc moderat. 5. Cand legumele sunt patrunse, saram dupa gust apoi oprim focul. 6. La final adaugam mararul tocat marunt. 14) Mancare din cartofi si mazare Ingrediente: 400 gr cartofi, 100 gr ceapa, 200 gr mazare , o frunza dafin, sare, , patrunjel Mod de preparare: Puneti la fiert intr-o oala acoperita: mazarea, ceapa toacata, cartoful cuburi si frunza de dafin. Turnati apa cat sa le acopere. Dupa ce au fiert (30-40 min) adaugati rosiile date pe razatoare si mai lasati cateva minute. Condimentati si serviti cu patunjel. Puteti face aceeasi reteta si cu mazare uscata negerminata O puneti peste noapte la inmuiat iar a doua zi o lasati sa fiarba singura jumatate de ora dupa care adaugati restul ingredientelor. 15) salata arabeasca ingrediente: o cana de orez o lingura ulei de masline 200 gr stafide o legatura de marar proaspat tocat 350 gr porumb (o punga de porumb congelat) zeama a 2 lamai sare Fierbi orezul in apa cu sare si o lingura de ulei de masline. Dai intr-un jet de apa rece si rastorni intr-un castron mai mare peste care pui stafidele, mararul tocat si zeama de lamaie. Porumbul congelat (nu trebuie sa-l dezgheti) il pui in apa clocotita si mai lasi pe foc 3-5 min. Scurgi apa si-l adaugi peste orez. Amesteci totul, potrivesti de sare. Asta este tot, e o salata usoara, racoritoare si trebuie sa aiba un gust iute-acrisor. 16) Salata Fattoush . Ingrediente: * 1 salata spalata, scursa si rupta bucati * 1 castravete mediu, taiat bucatele * 4 cepe verzi tocate * 1/4 cana frunze proaspete de patrunjel, tocate * 1/4 cana frunze proaspete de menta, tocate * 1 ardei gras verde, curatat si tocat * 1 cana grasita, tocata * 1/2 cana rucola (voinicica) tocata * dressing (vezi reteta mai jos) Indicatii Se amesteca toate ingredientele intr-un castron. Se adauga dressingul si se amesteca bine. Se serveste imediat. Sos dressing pentru Fattoush * 1/2 cana supa de legume * 1 lingurita amidon * 1/3 cana zeama de lamaie * 2 catei de usturoi * sare, dupa gust Indicatii Se amesteca supa cu amidon, intr-o craticioara, la foc iute, pana ce se ingroasa. Se ia de pe foc si se adauga restul ingredientelor. Se amesteca bine si se lasa sa se raceasca la temperatura camerei. Se pune apoi in frigider pana ce se foloseste. 17) Supa de dovlecei Ingrediente: 1 kg dovlecei 1 morcov sau o legatura de morcovi 1-2 radacini de patrunjel 1 ceapa 50 g unt 60 g orez 30 g faina 1 legatura de marar 2-3 linguri de smântâna vegetala zeama de lamâie sare Mod de preparare: 1.Zarzavatul, cura?at ?i spalat, se taie marunt ?i se ?pune la fiert cu apa ?i sare. ?? 2.Dupa ce este aproape fiert, se adauga dovleceii ?ra?i de coaja ?i taia?i în cubule?e, ?orezul spalat ?i se lasa sa fiarba 15-20 min. 3.Între timp, se prepara din unt ?i faina un sos alb ?i ?se pune în supa. 4.Se adauga marar taiat marunt, sare, piper ?i ?zeama de lamâie, dupa gust. 5.Dupa ce s-a luat de pe foc, se lasa 10-15 minute la ?o parte, apoi se drege cu ?galbenu? de ou ?i cu smântâna. 18) Supa de orez cu lamâie (à la grec) Ingrediente: 200 g morcovi 100 g radacina de patrunjel 2-3 cepe 2 fire de praz 2-3 cartofi o ?elina mijlocie 300 g orez 50-60 g unt vegetal sare câteva felii de lamâie Mod de preparare: 1. Se cura?a zarzavatul, se spala ?i se cresteaza, apoi ?se pune la fiert în apa rece. Se ?calculeaza aprox. 1,2 l de apa de ?persoana,?inând seama ca prin fierbere se evapora o parte. Nu se ?pune ?mai multa apa, deoarece dilueaza gustul supei. 2. Se fierbe pe foc ?potrivit 1-1/2 ore, cu capacul ?pu?in dat la o parte. Se cura?a de spuma, ?daca este cazul ?i se adauga câteva boabe de piper ?i sare, ?dupa gust. ?? 3.Ca sa ob?inem o aroma mai placuta, se mai pot ?adauga în supa, spre sfâr?itul ?fierberii, o legatura de patrunjel verde ?i ??2-3 ardei gra?i, sau un sfert de varza mica, toate ?proaspete. ?? 4.Când zarzavatul a fiert, se strecoara supa într-o ?alta oala, se pune din nou pe foc, ?se adauga orezul spalat în mai multe ?ape ?i se pun la fiert, împreuna cu câteva buca?i de lamâie, ?cura?ate de ?coaja ?i de sâmburi ?i se potrive?te de sare. 5.Când începe sa fiarba, se amesteca ?i se mai ?lasa la foc mic, sa fiarba încet, 15-20 ?min. Apoi se potrive?te de sare ?i ?se ia vasul cu supa de pe foc, dupa care se mai lasa 10-15 min. sa ?se ?evapore. 6.Se drege supa cu unt ?proaspat, la urma. 7.Se presara patrunjel verde, taiat marunt.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.