sâmbătă, 13 mai 2017

retete suhur

Sculatul inainte de suhur ne trezim cu cel putin jumatate de ora înainte de rugaciunea de dimineata fejr numai pentru a mânca ! retete pentru postul ramadan si citeva arabesti pentru post revista annissa Meniu Suhur 1) Balila (Naut îmbracat) 2) Maghlouta (Mix de fructe uscate) 3) Full Mudamas (Fasolica arabeasca) 4) Biscuiti cu smantana 5) merge pentru post dimineata - Salata de andive cu portocala si curmale 6) Crema de naut 1) Naut îmbracat - Balila Ingrediente: 250 grame naut conservat, spalat bine cu apa rece si apoi scurs 1/8 lingurita praf de copt (asta în cazul în care folositi naut uscat si doriti sa îl puneti la înmuiat, peste noapte) 1/2 kilogram de ceapa, tocata fin 1 ardei iute, curatat de seminte si taiat pe lung, fâsii subtiri 2 catei de usturoi, pisati 1+1/4 lingurita de sare fina 1+1/2 lingurita camun, pudra 1/4 pahar zeama de lamâie, proaspata 1/3 pahar ulei de masline 1 rosie taiata maruntel, pentru garnisire 2 linguri de patrunjel verde, tocat Mod de preparare: Daca folositi naut uscat, atunci puneti-l de cu seara la înmuiat, cu bicarbonat, si lasati-l acoperit cu apa rece, pâna a doua zi, dupa care puneti-l la fiert. Când este gata, curatati-l de cojitele albe. Personal, prefer cel din conserva, care nu cere atâta timp. Nautul conservat se va da în 2-3 ape reci, dupa care îl punem la fiert, cam 5-10 minute, la foc iute. Când este gata, se strecoara de apa, se pune într-un castron si se adauga restul ingredientelor, se omogenizeaza bine, dupa care se garniseste cu patrunjel tocat. 2) Mix de fructe uscate - Maghlouta Dimineata, la timpul Suhur-ului, este cel mai indicat sa gustati din acest mix de fructe uscate, pentru ca sunt un adevarat ajutor pentru nevoia de proteine si fibre de peste zi a corpului uman. Sunt satioase si tin de foame pentru un timp îndelungat. Dar atentie! Excesul - mai ales daca unele din fructele uscate sunt sarate - duce la senzatia de sete si, cum postim de-a lungul zilei, nu este indicat sa mâncam foarte mult. Ingrediente: 1/2 pahar de porumb, copt 1/2 pahar de fistic cu/fara coaja 1/2 pahar de alune de padure 1/2 pahar de stafide 1/2 pahar de alune de pamânt 1/2 pahar de alune în coaja 1/2 pahar de migdale 1/2 pahar de caju Mod de preparare: Se pun într-un castron mare toate fructele uscate, se amesteca bine între ele, dupa care se pun pe un platou si se servesc ca atare. 3) Fasolica arabeasca Ful Mudamas Reteta urmatoare este preparata în stil Palestinian. 1/2 kilogram de fasole fava (de preferat cea la conserva, care nu necesita foarte mult timp, în procesul de preparare) 1/2 kilogram de naut, la conserva sau uscat (optional) 1 lingurita de marar, tocat (opbional) 1 ardei iute, spalat, cura?at si taiat pe lung sare fina, dupa gust 1+1/2 lingurita pasta de susan (Tahine) 6 catei de usturoi, curatati 3 linguri zeama de lamâie 1 ceapa medie, taiata marunt 1/4 pahar ulei de masline Mod de preparare: Daca aveti fasole fava uscata, atunci lasati-o la înmuiat cu o seara înainte, adaugând si o lingurita de bicarbonat, pentru a evita balonarea la stomac. A doua zi, clatiti în 2-3 ape reci si puneti la fiert. Atentie însa, cât fierbeti, sa nu se faca prea moale! Bobul trebuie sa fie fiert atât cât sa îl putem sfarâma u?or cu degetele. Daca aveti fasole la conserva, atunci si mai bine: adaugati într-o cratita continutul cutiei cu sucul propriu, împreuna cu nautul, si lasati sa fiarba la foc iute, vreo 10 minute. Adaugati 2 linguri ulei de masline si amestecati bine. Apoi adaugati sarea, zeama de lamâie, ardeiul iute, mararul (optional) si mai lasati sa fiarba înca 5 minute. Când este gata, dati deoparte si adaugati pasta de susan (Tahine), apoi mixati bine. Pe deasupra fasolicii puteti pune putin ulei de masline si, optional, un pic de patrunjel tocat. Serviti cu lipie proaspata si acritura. 4) Biscuiti cu smantana Ingrediente: un pahar ulei, 1 pahar smantana, 1 pahar zahar, doua galbenusuri, 1 lingurita bicarbonat stins si faina cat cuprinde. Preparare: Amesteci totul si intinzi foaia. cu forme faci biscuiti care se coc pe fundul tavii. Ies absolut deliciosi. 5) Salata de andive cu portocale si curmale 4 andive 2 portocale 1 iaurt natural cateva picaturi de otet 4-6 linguri de ulei masline sare. Se spala andivele , se taie in bucati patrate impreuna cu portocalele (de asemenea curatata si taiata) si curmalele (taiate si fara sambure). Amestecati 5-6 lingurite de iaurt, cateva picaturi de otet, uleiul, sare si condimente (optativ). Adaugati acest amestec la salata si serviti. Gustul amar al andivei se neutralizeaza cu cel dulce al curmalelor si aciditatea portocalei cu iaurtul. 6) Crema de naut Ingrediente: 500 g naut 4 linguri ulei de masline pasta de susan zeama de lamâie 4 catei de usturoi verdeata sare Mod de preparare: 1.Nautul se tine la înmuiat, de seara pâna dimineata. Apoi se fierbe pâna când boabele devin moi. 2.Se scurge apa si se paseaza nautul, amestecându-l cu usturoiul zdrobit, ulei de masline, zeama de lamâie, sare, piper, pasta de susan. 3.Pasta cremoasa, astfel obtinuta, se pune pe un platou si se orneaza cu verdeata. 4.Se poate servi cu lipie sau pâine prajita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.