sâmbătă, 13 mai 2017
retete suhur
Sculatul inainte de suhur
ne trezim cu cel putin jumatate de ora înainte de rugaciunea de dimineata fejr numai pentru a mânca !
retete pentru postul ramadan si citeva arabesti pentru post
revista annissa
Meniu Suhur
1) Balila (Naut îmbracat)
2) Maghlouta (Mix de fructe uscate)
3) Full Mudamas (Fasolica arabeasca)
4) Biscuiti cu smantana
5) merge pentru post dimineata - Salata de andive cu portocala si curmale
6) Crema de naut
1) Naut îmbracat - Balila
Ingrediente:
250 grame naut conservat, spalat bine cu apa rece si apoi scurs
1/8 lingurita praf de copt (asta în cazul în care folositi naut uscat si doriti sa îl puneti la înmuiat, peste
noapte)
1/2 kilogram de ceapa, tocata fin
1 ardei iute, curatat de seminte si taiat pe lung, fâsii subtiri
2 catei de usturoi, pisati
1+1/4 lingurita de sare fina
1+1/2 lingurita camun, pudra
1/4 pahar zeama de lamâie, proaspata
1/3 pahar ulei de masline
1 rosie taiata maruntel, pentru garnisire
2 linguri de patrunjel verde, tocat
Mod de preparare:
Daca folositi naut uscat, atunci puneti-l de cu seara la înmuiat, cu bicarbonat, si lasati-l acoperit cu apa rece,
pâna a doua zi, dupa care puneti-l la fiert. Când este gata, curatati-l de cojitele albe. Personal, prefer cel
din conserva, care nu cere atâta timp. Nautul conservat se va da în 2-3 ape reci, dupa care îl punem la fiert, cam
5-10 minute, la foc iute. Când este gata, se strecoara de apa, se pune într-un castron si se adauga restul
ingredientelor, se omogenizeaza bine, dupa care se garniseste cu patrunjel tocat.
2) Mix de fructe uscate - Maghlouta
Dimineata, la timpul Suhur-ului, este cel mai indicat sa gustati din acest mix de fructe uscate, pentru ca sunt un
adevarat ajutor pentru nevoia de proteine si fibre de peste zi a corpului uman. Sunt satioase si tin de foame
pentru un timp îndelungat. Dar atentie! Excesul - mai ales daca unele din fructele uscate sunt sarate - duce la
senzatia de sete si, cum postim de-a lungul zilei, nu este indicat sa mâncam foarte mult.
Ingrediente:
1/2 pahar de porumb, copt
1/2 pahar de fistic cu/fara coaja
1/2 pahar de alune de padure
1/2 pahar de stafide
1/2 pahar de alune de pamânt
1/2 pahar de alune în coaja
1/2 pahar de migdale
1/2 pahar de caju
Mod de preparare:
Se pun într-un castron mare toate fructele uscate, se amesteca bine între ele, dupa care se pun pe un platou si se
servesc ca atare.
3) Fasolica arabeasca Ful Mudamas
Reteta urmatoare este preparata în stil Palestinian.
1/2 kilogram de fasole fava (de preferat cea la conserva, care nu necesita foarte mult timp, în procesul de
preparare)
1/2 kilogram de naut, la conserva sau uscat (optional)
1 lingurita de marar, tocat (opbional)
1 ardei iute, spalat, cura?at si taiat pe lung
sare fina, dupa gust
1+1/2 lingurita pasta de susan (Tahine)
6 catei de usturoi, curatati
3 linguri zeama de lamâie
1 ceapa medie, taiata marunt
1/4 pahar ulei de masline
Mod de preparare:
Daca aveti fasole fava uscata, atunci lasati-o la înmuiat cu o seara înainte, adaugând si o lingurita de bicarbonat,
pentru a evita balonarea la stomac.
A doua zi, clatiti în 2-3 ape reci si puneti la fiert. Atentie însa, cât fierbeti, sa nu se faca prea moale! Bobul
trebuie sa fie fiert atât cât sa îl putem sfarâma u?or cu degetele.
Daca aveti fasole la conserva, atunci si mai bine: adaugati într-o cratita continutul cutiei cu sucul propriu,
împreuna cu nautul, si lasati sa fiarba la foc iute, vreo 10 minute.
Adaugati 2 linguri ulei de masline si amestecati bine. Apoi adaugati sarea, zeama de lamâie, ardeiul iute, mararul
(optional) si mai lasati sa fiarba înca 5 minute.
Când este gata, dati deoparte si adaugati pasta de susan (Tahine), apoi mixati bine.
Pe deasupra fasolicii puteti pune putin ulei de masline si, optional, un pic de patrunjel tocat.
Serviti cu lipie proaspata si acritura.
4) Biscuiti cu smantana
Ingrediente: un pahar ulei, 1 pahar smantana, 1 pahar zahar, doua galbenusuri, 1 lingurita bicarbonat stins si
faina cat cuprinde.
Preparare: Amesteci totul si intinzi foaia. cu forme faci biscuiti care se coc pe fundul tavii. Ies absolut
deliciosi.
5) Salata de andive cu portocale si curmale
4 andive
2 portocale
1 iaurt natural
cateva picaturi de otet
4-6 linguri de ulei masline
sare.
Se spala andivele , se taie in bucati patrate impreuna cu portocalele (de asemenea curatata si taiata) si
curmalele (taiate si fara sambure). Amestecati 5-6 lingurite de iaurt, cateva picaturi de otet, uleiul, sare si
condimente (optativ). Adaugati acest amestec la salata si serviti.
Gustul amar al andivei se neutralizeaza cu cel dulce al curmalelor si aciditatea portocalei cu iaurtul.
6) Crema de naut
Ingrediente:
500 g naut
4 linguri ulei de masline
pasta de susan
zeama de lamâie
4 catei de usturoi
verdeata
sare
Mod de preparare:
1.Nautul se tine la înmuiat, de seara pâna dimineata. Apoi se fierbe pâna când boabele devin moi.
2.Se scurge apa si se paseaza nautul, amestecându-l cu usturoiul zdrobit, ulei de masline, zeama de lamâie, sare, piper, pasta de susan.
3.Pasta cremoasa, astfel obtinuta, se pune pe un platou si se orneaza cu verdeata.
4.Se poate servi cu lipie sau pâine prajita.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.